УДРУЖЕЊЕ ХАЈДЕ ОБРАДУЈ ДАН – ХОД

УГ „Хајде обрадуј дан“ - ХОД основано је 2013. године и реализује пројекте и програме у области културе, уметности, едукације и креативног развоја. ХОД  је реализовао бројне пројекте културне анимације и едукације, као и хуманитарне акције, позоршне представе, радионице, намењене деци и младима, као носилац пројеката или сарадник на пројектима подржаним  од стране Министарства културе и информисања, Министарства образовања, науке и технолошког развоја, Градског секретаријата за спорт града Беогарда, Градског секретаријата за културу Града Београда, Народне библиотеке Србије, Центра за културу и образовање Раковица, КЦ Панчево, КЦ Брус, предшколских установа, основних школа и многих других.  Такође, ХОД  се прикључивао хуманитарним пројектима иницираним од стране Народне скупштине Републике Србије,  са партнерима: Одбор за права детета Народне скупштине, Повереник за заштиту равноправности, Уницеф, Центар за права детета, МОДС, Удружења родитеља, Пријатељи деце Србије.

ПРОЈЕКТИ

„Позориште училиште“ (Барајево, Сурчин, Сопот, Младеновац, Обреновац, Гроцка), пројекат усмерен на развој дечије позоришне публике и едукацију у области позоришне уметности (1.5.2017. -31.12.2017.)

Подржан од Града Београда –Градски секретаријат за културу и Министарства просвете, науке и тенолошког развоја.

Патнери на пројекту: Позориште лутака „Пинокио“, Академија 28, Театар на Сави

Позоришна представа за децу „Најлепше српске бајке“, премијера  9.12. 2017. године, Академија 28
Пројекат подржан од стране Града Београда – Секретаријата за културу.

Еколошка представа за децу „Виле и вилењаци“, премијера 19.11. 2017. године, Академија 28

Пројекат подржан од стране Града Београда – Секретаријата за културу.

„#ТЕАТРАКЦИЈА" театар - акција – атракција, пројекат културне анимације средњошколаца са сврхом популаризације позоришне уметности кроз бесплатне програме у области сценске уметности. (пројекат је у току и траје до краја 2017.)

Пројекат подржан од стране Града Београда - Секретаријата за спорт и омладину.

Једнодневни фестивал за децу „Позоришна дугодневница“, промоција позоришне уметнсости са циљем афирмације васпитно-едукативног значаја позоришта, развијања и неговања културних навика код најмлађих, подстицања дечје партиципације позоришне уметности, као и афирмације позоришног живота за децу. (22. јуна 2017. )

Пројекат подржан од стране Града Београда – Секретаријата за културу.

„Позориште училиште“ (Стари град), пројекат усмерен на развој дечије позоришне публике и едукацију у области позоришне уметности (2016./2017.)

Подржан од Града Београда – Сектретаријат за спорт и омладину и  Министарства просвете, науке и тенолошког развоја.

Патнери на пројекту: Академија 28, Новобеоградска нова сцена

“Новогодишње представе за децу у центрима за азил“, партнери на пројекту, под покровитељством Републике Србије - Комесеријата за избеглице и миграције (2016./2017.)

Зимски фесивал „ICE @ TAŠ“, сарадници на пројекту, у организацији УФК СРЦ  „ТАШМАЈДАН“ (2016./2017.)

„Позориште училиште“ (Раковица), пројекат усмерен на развој дечије позоришне публике и едукацију у области позоришне уметности, Раковица (2015.)

Пројакат подржан од стране Града Београда,  Министарства просвете, науке и тенолошког развоја и компаније „Нис а.д Нови Сад“.

Партнери на пројекту: ПУ Раковица, основне школе на општини Раковица, Центар за културу и образовање Раковица, Новобеоградска нова сцена, Кофер театар, Театар Талија.

„Трг отвореног срца“, партнери на пројекту,  под покровитељстом Скупштине града Београда, Београдске културне мреже, ЦЕБЕФ-а и Туристичке организације Београда (2014./2015.)

„Поклањам ти своју тајну“, пројекат културне анимације и едукације кроз популаризацију поезије и свих видова уметности, Београд (2013./ 2014.)

Партнери: Mikser Haus, Народна библиотека Србије, Центар за културу и образовање Раковица, Структура 9, Описмени се, Такнис;

Пројекат подржан од стране Министарства образовања, науке и технолошког развоја;

Суфинансиран од стране Министарства културе и информисања;

„Приоритет за децу и труднице“, партнери на пројекту , кампања на иницијативу Народне скупштине Републике Србије. (2013.)

Партнери у кампањи "Приоритет за децу и труднице": Одбор за права детета Народне скупштине, Повереник за заштиту равноправности, Заштитник грађана, Уницеф, Центар за права детета, МОДС, Удружења родитеља, Пријатељи деце Србије, Телеком, Поште Србије, Аеродром Београд, ГСП, ЕПС, МУП Србије, Дирекција за јавни превоз, РФЗО, Железнице Србије  и многи други.

ХОД је учесник бројних манифестација, културних догађаја и фестивала у земљи и региону,       као што су: Трг отвореног срца, Ревија позоришних представа за децу на Театру на Сави, Приоритет за децу и труднице, Смедеревска јесен, Дани жупске бербе Александровац, Борско и Ваљевско културно лето,  Тешњарске вечери у Ваљеву, Ревија позоришних представа у Сремској Митровици, Тиватско културно љето, Барски љетопис, Херцег Фест, 5. дечији фестивал „Зајечар“, „4. Фестић“, фестивал Херцег-фест, Београдски новогодишњни фестивал, итд. Наши програми, едукативне радионицеи представе су играни у скоро свим градовима Србије, Црне Горе и Републике Српске.

ПРЕДСТАВЕ

Можемо да се похвалимо богатом продукцијом позоришних представа и еукативних пројеката за децу. Сматрамо да је рад са децом најбалгороднији и најделотворнији у погледу подизања свести о значају културе и уметности, као и сензибилизацију  за културу и уметност и изградњу здравог система вредности. На репертоару ХОД-а су бројне дечије едукативне представе намењене дeци узрaстa oд 2. до 14. гoдина: У свету бајки, Пепељуга, Чудесна шума, Чаробна долина, Весели морнари, Авантуре Пипи Друге Чарапе, Аутобиографија, Свети Сава у народном предању и легендама и многе друге. Свe прeдстaвe су eдукaтивнe, интeрaктивнe сa зaнимљивoм сцeнoгрaфиjoм, живoписним кoстимимa и мнoгo oригинaлних сoнгoвa и кoрeoгрaфиja.

Матична сцена ХОД-а је „Театар на Сави“ које је прво професионално позориште на Новом Београду и налази се на Савском кеју у блоку 45. „Театар на Сави“ је једино  позориште које сваке године у току школског распуста организује „Ревију позоришних представа за децу“ која почиње  првог дана распуста и траје до првог дана нове школске године. ХОД активно учествује у раду тима који селектује представе за „Ревију позоришних представа за децу“. У тиму су: Обрад Радуловић, Дарко Јоксимовић, Татјана Миланов и Никола Марковић.

Наше представе се поред „Театра на Сави“ налазе на репертоару позоришта „Театар 78“ и „Академије 28“. Учесници смо бројних фестивала и манифестација у земљи и региону (Фестивал „Зајечар“, „Фестић“, фестивал Херцег-фест, Београдски новогодишњни фестивал, Барски љетописи и Тиватско културно љето, Борско и Ваљевско културно лето, Трг отвореног срца.

Реализацију неких наших представа су подржали Град Београд, компанија „Нис а.д. Нови Сад“.

ИЗДАЊА

-2013. године ХОД издаје књигу поезије „Поклањам ти своју тајну“ , аутора Татјане Миланов. Књига „Поклањам ти своју тајну“ је потекла из жеље да се поезија да на креативан начин приближи савременом човеку. Она је заснована је на идеји да је у сваком човеку посејано семе песништа. Као што плешемо, или се бавимо спортом, или певамо без претензија да постанемо врхунски плесачи, спортисти или певачи, исто тако можемо и треба да схватимо поезију, јер она је храна за душу и живот сам. И сваки човек може и читати и писати и живети поезију, а како је приметио Хајдегер „догађа ли се песничко, човек на овој планети станује људски“.
Књига се састоји из три дела:

  1. Први део испуњавају стихови неафирмисаних аутора;
  2. У другом делу представљена је поезија као друштвена игра, поезија стварана у групи, или у пару, настала из дружења и прожимања, из заједнички проведеног времена и размењивања енергија, идеја и емоција.
  3. Ова књига је започета, а на читаоцима је да је доврше. Из тог разлога, у трећем делу, остављене су празне странице како би онај ко поклања ову књигу могао да поклони и део себе, на начин који му је близак, писањем стихова или кроз писмо, цртеж, прављењем колажа од фотографија, личних предмета... А исто тако онај коме је намењена може да буде творац, писац, играч и креатор свог јединственог примерка књиге.

Подржано од стране Министарства образовања, науке и технолошког развоја, и Министарства културе и информисања
2015. године ХОД  издаје прву књигу о позоришној уметности „Буквар позоришта“ за децу предшколског узраста и децу школског узраста нижих разреда, аутора Татјане Миланов и Николе Марковић. „Буквар позоришта“, уз мноштво занимљивих илустрација и текст прилагођен узрасту, упознаје децу са правилима понашања у позоришту, врстама позоришта, маханизмом стварања позоришне представе, позоришним појмовима и професијама.
Подржано од стране Министарства образовања, науке и технолошког развоја и компаније „Нис а.д Нови Сад.

У припреми је још пет књига за децу.