Позоришна представа „Виле и вилењаци“ едукује децу о екологији и заштити животне средине. Учећи о екологији и заштити животне средине деца стичу знања која ће примењивати до краја живота. Ако деца најмлађег узраста науче да брину о свету у коме живе, односно о биљкама, животињама, земљишту, води, ваздуху, они ће допринети да се тај свет сачува за будуће генерације.

Представа  „Виле и Вилењаци“ је модерна бајка за децу у којој виле и вилењаци, уз помоћ девојчице Сање и деце, покушавају да сачувају природу од посрнулог црног вилењака Гаре Гаравог. Он је некада давно желео је да открије сво знање овога света, како би постао намојћнији и најмудрији вилењак који је икада постојао.

Али Мајка Земља није хтела да му да црвену траву која му је за то требала, јер је мислила да није још увек спреман. Од тада одлучио је да свој рад  посвети уништавању и прљању планете Земље. Вековима наговара и људе и вилењаке да  загаћују природу, воду, ваздух, земљу, а вилењаци некако успевају да се изборе са њим.

Међутим, сада, Гара је игром случаја, добио нову моћ да све које дотакне почну да прљају и загаћују Земљу. Зато је проглашено је ванредно стане у Земљи Вилењака. Мајка Земља је тешко болесна и питање је колико ће још моћи да издржи. Она, тужна и скрхана, моли вилењаке да пожуре и смисле решење. А Чаробно огледало каже да једино девојчица Сања може да им помогне.

Вилењак Њушкало и Вила Ванда одлазе по девојчицу Сању, и доводе је Чаробним возом у Вилинград. Вилењак Звонко, Вила Аја Мандраго и Вилењак Старац Мудри смишљају план како да надмудре Гару. За то време Гара је украо Плаву књигу магија од вилењака како  би видео шта му је потребно за разговор са Земљом. Треба му крљушт Рибице Дугиних боја, лист Ходајућег Дрвета и перо Златне Птице, Златке. И таман кад је мислио да је успео у свом плану, Аја Мандраго га изненади са чаробним напитком. Гара уз помоћ вилењака, Сање и деце постаје поново бели вилењак, а Сања је проглашена за почасног члана Земље вилењака.

Ова динамична представа, са богатом сценографијом, раскошним костимима, обилује оригиналном музиком и кореографијама, даје одговоре на многа еколошка питања. А деца имају  прилику да кроз  игру и забаву стекну знања о значају очувања животе средине и да се подсете зашто је важно да воле и чувају планету Земљу. Извoђeњe трaje 45 - 50 минутa.

Текст и режија:
Татјана Миланов и Никола Марковић
Глумци:
Милена Божић, Иван Корновић, Никола Марковић и Татјана Миланов
Музика:
Константин Ацевски и Зоран Несторовић
Сценографија и лутке:
Tатјана Миланов
Костим:
Татјана Ружић и Биљана Јаћимовић-Раичевић

gallery1 gallery1 gallery1 gallery1