„Хајде обрадуј дан” у сарадњи са Градом Београдом - Секретаријатом за културу успешно је организовао 1. једнодневни фестивал за децу  „Позоришна дугодневница“ 22. јуна 2017. године. У току целог дана малишани су могли да учествују у многобројним бесплатним програмима на Театру на Сави.

Циљеви фестивала су афирмација позоришног ствраралаштва за децу; стварање услова за међусобно упознавање и сарадњу позоришних стваралаца; развој културних навика код деце; допринос развоју дечије позоришне публике; афирмација позоришта као важног културног места за едукацију и васпитање најмлађих; обезбеђивање услова за доступност програма у области позоришне уметности.

Фестивал је био селективног и ревијалног карактера. Селектор фестивала, мр Перо Ђурђевић, театролог из Београда, од укупног броја пријављених представа, након гледања и стручне процене, одабрао је најквалитетније.  У оквиру званичне селекције је приказано пет представа.

Фестивал „Позоришна дугодневница“ подразумева главни и пратећи програм. У оквиру главног програма Фестивала изведено је пет представа у селекцији мр Пере Ђурђевића: Позориште „Театрило“ из Новог Сада извело је представу „Црвенкапа и Вучко“, позориште „Лане“ из Кикинде представу „Наопка бајка“, Позориште „Ара“ из Београда представу „Пут око света“, Театар „Талија“ из Београда представу „Ко се боји Вука још“ и позориште „Хајде обрадуј дан“ представу „Чаробна долина“. Фестивал је био изузетно посећен - око 6000 посетилаца, деце и родитеља.

2 7 

Пратећи програми Фестивала такође су изазвали велико интересовање малишана и њихових родитеља. Одржане су три радионице: драмска, луткарска и радионица за прављење сценографије које су водили искусни позоришни ствараоци: Драгиша Косара, Јелена Косара, Јадранка Нанић Јовановић, Ђурђа Павловић, Обрад Радуловић, Татјана Миланов, Борисав Стојиљковић, Никола Марковић, Оља Мраовић.

Драмска радионица за децу: радионицу су водили позоришни ствараоци (глумци, редитељи) са циљем да се деца упознају са свим фазама стварања позоришне представе и да активно учествују у прављењу представе сходно личним талентима и афинитетима.

12 22 

Луткарска радионица за децу: радионицу  је водио профеионални луткар. Циљ радионице је да се деца упознају са основним техникама израде и анимације позоришних лутака, те са специфичностима у процесу настанка луткарске позоришне представе. 

16 18 

Радионица за прављење сценографије за децу: радионицу је водио сценограф, који је едуковао децу о начину израде сценографије и декора са циљем да се деца упознају са свим фазама стварања сценографије за позоришну представу и да активно учествују у прављењу сценографије. Свако дете је имало прилику да ослика део сценографије. 

21 13 

 Испред Театра на Сави у току целог дана одржаване су анимације, а на крају дана приредили смо велики масканбал на ком су деца имала прилику да се друже са омиљеним ликовима из бајки. Такође. Подељено је много поклона, свако дете које које је посетило Театар на Сави тога дана добило је  неки од поклона (улазнице за предстојеће представе, DVD са омиљеним цртаним филмовима...). 

Овим фестивалом желимо да допринесемо унапређењу драмске уметности за децу и афирмацији позоришног живота за децу и културу уопште. Жеља нам је да деца кроз активан рад са драмским уметницима на радионицама упознају нове луткарске и сценске технике и методе и да стекну навику одласка у позориште. Стога је важна доступност програма фестивала што већем броју деце, тако да су сви садржаји у оквиру главног и пратећег програма били бесплатни са све посетиоце, а такође  су се делиле бесплатне улазнице за  „11. Ревију позоришних представа за децу“ на Театру на Сави 2017. Године.

Реч селектора:

„Драга децо, поштована публико, здраво спавали, добро нам јутро, добар нам дан, добро нам дошли и хвала вам што сте дошли.

Данас, овде, у Театру на Сави имамо најмање три задовољства.  

Прво задовољство припада вама најискренијој и најневинијој позоришној публици у читавом позоришном свету, вама који сте дошли на овај први јединствени позоришни фестивал за најмлађе, на дан, или у част дана, када сунце никад не закасни да најраније извири из мрака док ми још спавамо, а увек се предомишља и оклева да иде на починак пре него што се нама почну спуштати завесе на очима, дан када за игру и свакојаке друге догодовштине и враголије има више времена него за спавање и ленчарање. Видећете колико је све позоришних чудеса могло да стане у овај најдужи дан у години, који се, иначе, и у вашим читанкама  и у народу зове дугодневица.

Друго задовољство је задовољство организатора и управе овог фестивала што започињу једну позоришну авантуру са намером да она траје сваког најдужег дана у години и у годинама које ће тек доћи. Наше задовољство је и у томе што смо већ на самом почетку успели да попунимо сваки тренутак овог најдужег дана, да вама не би било досадно и бљак.

Моје задовољство је у томе што су ме одредили и дали ми част да се први појавим пред вама, да вас поздравим и да вам још једном кажем: другари, добро нам дошли и хвала вам што сте дошли, да заједно са глумцима, редитељима, луткама и луткарима, сценографима и њиховом свету из маште који праве на сцени, маскама и аниматорима који ће свакојаким чудесима увесељавати све нас који скраћујемо овај најдужи дан заједно са свима њима, да нам буде бајно као у бајкама које ће нам сви ови вредни позоришни маштари данас приказивати, а ми се томе бескрајно радовати и аплаудирати им.“

Мр Перо Ђурђевић, театролог

Захваљујемо се на подршци, указаном поверењу и предивној сарадњи:

Граду Београду – Секретаријату за културу
Позоришту „Театар на Сави“
Позоришту „Ара“
Театру „Талија“
Позоришту „Лане“
Позоришту „Театрило“

Такође се захваљујемо дивним и драгим људима који су својом позитивном енергијом и залагањем допринели успешној реализацији Фестивала: Мр Пери Ђурђевићу, Обраду Радуловићу, Милошу Томићу, Дарку Јоксимовићу, Драгиши Косари, Јелени Косари, Константину Ацевском, Борисаву Стојиљковићу, Ољи Мраовић, Јадранки Нанић Јовановић, Ђурђи Павловић, Лидији Стојадиновић, Анити Полак.

Дирекција Фестивала „ Позоришна дугодневница“:
Продукција
„Хајде обрадуј дан“
Директор Фестивала
Татјана Миланов
Уметнички директор Фестивала
Никола Марковић
Селектор Фестивала
мр Перо Ђурђевић, театролог