„Хајде обрадуј дан“ је 2015. године покренуло пројекат „ПОЗОРИШТЕ УЧИЛИШТЕ“ који је усмерен на развој позоришне публике и едукацију у области позоришне уметности, као и на развој партнерства између образовних институција и институција културе применом иновативних метода културне анимације.

Пројекат „Позориште училиште“ је подржан од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а суфинансиран од стране Града Београда и компаније „Нис а.д. Нови Сад“, у оквиру јавног конкурса „Заједници Заједно“ – Будућност на делу“ у области “Култура без граница: развој и обогаћивање културних садржаја у локалним заједницама, подршка културним програмима и манифестацијама, активностима усмереним ка едукацији и подизању свести“.

Кроз пројектне активности је унапређује се едукација у области позоришне уметности, подиже се ниво дечије патриципације у позоришној уметности, подиже се ниво знања деце о позоришној уметности, обезбеђују се услови за доступност програма у области позоришне уметности и омогућава се њихово масовно коришћење.

 Позориште училиште  Позориште училиште  Позориште училиште  Позориште училиште

АКТИВНОСТИ

Пројекат се састоји из три сегмента:

1.    Реализација бесплатне радионице „Позориште училиште“
2.    Дељење бесплатне књиге „Буквар позоришта“, карата и купона са попустима
3.  Одржавање бесплатне позоришне представе „Цео свет је позорница- Вера у краљевству заборава“

РАДИОНИЦА  „ПОЗОРИШТЕ УЧИЛИШТЕ“

Радионица „Позориште училиште“, у форми представе, на креативан начин кроз интеракцију упознаје децу са позоришном уметношћу. Радионице се изводе у вртићу или школи.  У оквиру радионице свако дете добија на поклон бесплатан примерак књиге „Буквар позоришта“, аутора Татјане Миланов и Николе Марковић, чији је издавач УГ „Хајде обрадуј дан“, а који је осмишљен за потребе пројекта.

КЊИГА „БУКВАР ПОЗОРИШТА“

 „Буквар позоришта“ уз мноштво занимљивих илустрација и текст прилагођен узрасту, упознаје децу са правилима понашања у позоришту, врстама позоришта, маханизмом стварања позоришне представе, позоришним појмовима и професијама. У „Буквару позоришта“ се налазе купони са попустима на цену карте за дечије представе као и бесплатна узлазница.

ПРЕДСТАВА „ЦЕО СВЕТ ЈЕ ПОЗОРНИЦА“

Представа је припремана за потребе пројекта “Позориште училиште“, са жељом да се деци приближи позоришна уметност. Представа је едукативног карактера и уз маштовите костиме и богату сценографију, са оригиналном музиком и кореографијама води децу на чаробно путовање у коме машта постаје стварност.

Пилот пројекта је 2015. године успешно реализован на општини Раковица, уз подршку Града Београда и компаније „Нис а.д. Нови Сад,  у оквиру конкурса „Заједници Заједно“ – Будућност на делу,  у сарадњи са ПУ „Раковица“ и Центром за културу и образовање Раковица.

Пројекат је на територији општине Раковица реализован за све предшколце и ученике првог разреда основне школе.

Број деце која су учествовала у пројекту је 2556, око 5000 родитеља, васпитача и учитеља. Укупно око 7500 људи. Број реализованих бесплатних радионица је 35, подељено је 5112 бесплатних  улазница, 20000 купона са 50% и 40000 купона са 30% попуста на цену карте за дечије представе у Центру за културу и образовање Раковица - Дечија сцена Цврле.

Одиграно је 10 бесплатних представа „Цео свет је позорница - Вера у краљевству заборава“  за предшколце и ученике првог разреда основних школа, као и за њихове родитеље. Представама је присуствовало око 2000 деце са родитељима, укупно око 4000 гледалаца.

Пројекат се 2016./ 17. године наставио на општини Стари град у сарадњи са Градом Београдом - Градским секретаријатом за спорт и омладину, ПУ „Дечији дани“ и позориштем „Академија 28“. Укупан број деце обухваћене пројектом је на општини Стари град је  495,  око 1000 родитеља, васпитача и учитеља. Укупно око 1500 људи. Број реализованих бесплатних радионица је 15, подељено је 990 бесплатних  улазница, 14850 купона са 50% попуста на цену карте за дечије представе у позоришту Академија 28 и Театар на Сави.

Пројекат се наставио 2017. године на територији београдских општина Барајево, Сурчин, Сопот, Младеновац, Обреновац, Гроцка уз подршку Града Београда-  Секретаријата за културу. Број деце која су учестовала у пројекту је 1800, око 4000 родитеља и васпитача, што је укупо око 6000 људи. Реализовано је 60 радионица, подељено 3600 улазница, 27000 купона са 50% попуста на цену карте за дечије представе у позориштима Пинокио, Академија 28 и Театар на Сави.

РЕКЛИ СУ О ПРОЈЕКТУ

Реч аутора пројекта:

„Позоришна уметност је синтеза више уметности и зато стицање знања о позоришној уметности пружа могућност деци се упознају и са другим видовима уметности, а кроз различите активности овог пројекта подстичу се да се активно укључе у позоришни живот, постану стална позоришна публика и испуне своје време културно уметничким садржајима. На тај начин, деца одрастају у здравом и афирмативном окружењу, стичу културне навике и изграђују позитиван систем вредности.  Развојем културне свести код деце у раном  узрасту доприноси се стварању здравог друштва са јаким културним идентитетом, деца се склањају са улице, омогућава им се квалитетно провођење слободног времена и на тај начин врши се превенција насиља, наркоманије, малолетничког алкохолизма, деликвенције и осталих друштвених девијација.
Позориште је од изузетног значаја за интелектуални и емоционални развој детета, за развој креативности, толеранције, јачања самопоуздања и зато је важно да се деца нижих узраста, кроз раличите облике кулурне анимације, подстичу на партиципацију у сценској уметности. Реализацијом пројектних активности допринели смо подизању нивоа дечје партиципације позоришним догађајима што позитивно утиче на различите сегменте развоја деце: интелектуални, културни, естетски, креативни, морални, емоционални, физички, лични као и социјални.“

Татјана Миланов и Никола Марковић

МЕДИЈСКА ПОДРШКА

У току најаве пројекта „Позориште училиште“, при реализацији пројектних активности као и по завршетку пројекта имали смо велику медијску подршку.
Телевизије: РТС  (Јутарњи програм), Студио Б - (Добро јутро, Београде), Пинк (Јутарњи програм), Пинк 3, Хепи телевизија (Јутарњи програм), Наша телевизија.
Радио: Радио 202 (јутарњи програм), Радио Студио Б (Добро јутро, Београде), Радио С, Радио индекс.
Портали: www.tanjug.rs, www.beograd.rs, www.studiob.rs, www.rts.rs, www.ckorakovica.com, www.naslovi.net, www.aktuelno.netwww.dobrevesti.rs, www.najvesti.com, www.pressonline.rs, www.vugla.com, www.hajdeobradujdan.org, https://www.facebook.com/HajdeObradujDan